Jak z tych samych składników wyczarować zupę i smoothie? Załatwi to bohaterka sezonu, czyli dynia! To już połowa sukcesu. Reszta to marchewki, pomarańcze i imbir. No dobrze, jest też mały przekręt w tym wszystkim… do zupy dodamy jeszcze cebulę i przyprawy, których nie ma w smoothie, a do smoothie miętę, której nie ma w zupie. No ale czego nie robi się dla smaku idealnego! Wybaczycie to małe oszustwo, prawda?

I jeszcze jedno…

Ostatnio w sieci pojawiły się różne napoje z dynią w roli głównej. Z dynią na surowo! Nie wiemy jak bardzo musi to być niedobre, ale naprawdę musi… Spróbujcie surowej dyni i sami oceńcie! Dlatego u nas jeśli dynia – to tylko pieczona! Tylko taka jest pyszna, ma lekko słodkawy smak i rozpływa się w ustach. A właściwości zdrowotne dyni są wręcz nieocenione. Poza dużą dawką prowitaminy A, która korzystnie działa na wzrok, skórę oraz funkcjonowanie hormonów płciowych, to także bezcenne źródło cynku, który nie tylko przydatny jest dla kondycji naszej skóry, ale również
chroni prostatę, pomaga utrzymać sprawność seksualną i jest zbawienny dla płodności, bo przedłuża żywotność plemników! Jakby tego było mało dynia jest niskokaloryczna, czyli świetnie wspomaga odchudzanie.

No to zaczynamy!

DYNIA: PRZYGOTOWANIE DO ZUPY KREM I SMOOTHIE:

Bierzemy dynię zwyczajną ok. 6kg. Pół dyni przerabiamy na kosteczkę, czyli kolejno:

  •  kroimy,
  •  wypestkowujemy,
  • obieramy skórkę
  •  kroimy na kawałki (kostkę)

Tak przygotowaną dynię skrapiamy obficie olejem rzepakowym bądź oliwą, mieszamy, tak żeby każda kosteczka była „oblepiona” olejem/oliwą i nie przypaliła się w trakcie pieczenia. Rozkładamy równomiernie na blaszce. Nastawiamy piekarnik na 210 stopni, na górną grzałkę i pieczemy naszą dynię ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, tj. przekładając kosteczki na drugą stronę, żeby równomiernie się nam przypiekły. Wyjmujemy i studzimy.

 dynia-miniaturowa



SMOOTHIE – SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:

Potrzebny sprzęt: sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, blender

  • garść upieczonej dyni (tyle wystarczy, inaczej dynia całkowicie zdominuje smak naszego napoju, a tego nie  chcemy)
  • 2 poamarańcze
  • plaster imbiru
  • 4 średnie marchewki
  • 5 – 6 świeżych listków mięty

UWAGA: W tym smoothie bardzo ważne są odpowiednie proporcje.

Marchewki przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok z pomarańczy wyciskamy w wyciskarce. Oba soki blendujemy z garścią upieczonej dyni, imbirem i miętą.

Z podanej ilości otrzymamy około 2 szklanki napoju.

 Piękny kolor prawda? Wszystko pomarańczowe! To smoothie to prawdziwa bomba beta karotenu!

smoothie-z-dyni

p

Pijcie na zdrowie!

Lecimy dalej i przetwarzamy w kulinarne cudo pozostałą pieczoną dynię.

KREM Z DYNI – SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:

 

  • pół przerobionej w kostkę (według wskazówek powyżej) 6 kilogramowej dyni
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 4 plastry imbiru
  • sok z wyciśniętej pomarańczy
  • woda lub bulion drobiowy
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju (jaki preferujecie, może być kokosowy, rzepakowy)
  • czerwona papryka w proszku (ostra lub słodka według preferencji)

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę również obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dolewamy wodę lub bulion do 1/3 wysokości wszystkich składników i sok z pomarańczy. Dodajemy drobno pokrojony imbir. Dusimy aż marchewki zmiękną. Blendujemy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami według gustu. Warto dodać paprykę ostrą lub słodką wedle preferencji. Jeśli lubimy zdecydowanie ostrzejsze smaki warto na etapie duszenia dodać czosnku. Krem podajmy z czym dusza zapragnie. Z grzankami, groszkiem ptysiowym albo po prostu z ryżem.

dynia-krem

Smacznego!

 A Wy co wolicie? Krem z dyni czy smoothie?