Podobno klasyka. Każdy zna, każdy słyszał, ale jak przychodzi co do czego to nikt nie pił! I nie pofatygował się by przyrządzić je samemu. Szkoda, bo jest bardzo proste i pyszne. Przygotowanie zajmuje tylko 5 minut!

Jak zrobić Mango Lassi?

Poniżej proponujemy Wam dwie wersje: podstawową i tą nieco bardziej złożoną, a złożoną o tyle, że zamiast wody trzeba mieć w domu mleko. Ot, cała filozofia!

koktajl star: mango

Bogate źródło potasu, obniżającego ciśnienie krwi i działającego zbawiennie na nasz układ krwionośny. Skarbnica witamin młodości – witamin A i E, które spowalniają procesy starzenia i poprawiają wygląd naszej skóry. Zawiera naturalne antyoksydanty m.in. witaminę C spowalniającą działanie wolnych rodników, a tym samym hamującą powstawanie procesów nowotworowych w komórkach i naturalnie wspomagającą pracę układu odpornościowego. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu, a to oznacza, że jej regularne spożywanie przyczynia się do zmniejszenia powstawania zmarszczek. Mango dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pomaga również  leczyć problemy z gardłem i chrypkę. Jest odżywcze i bogate w błonnik, który reguluje układ trawienny i pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Wniosek? Mango to doskonały owoc dla wszystkich, którzy chcą zachować młody i piękny wygląd jak najdłużej! No, może jeszcze dla tych, którzy uwielbiają śpiewać po nocy na karaoke, albo chodzić w zimę bez szalika.
 k
jak-zrobić-mango-lassi

 

Jak zrobić MANGO LASSI, przepis na doskonały koktajl:

Potrzebny sprzęt: blender

WERSJA I – podstawowa

proporcje na 1 szklankę

* dojrzałe mango

* jogurt naturalny 200 ml

* woda do 100 ml

Mango obieramy i odkrawamy miąższ wokół pestki. Blendujemy z jogurtem i wodą. Pamiętajcie, że woda rozcieńcza poza konsystencją również i smak, dlatego trzeba dodawać ją do jogurtu w proporcji nie większej niż 1:2.

WERSJA II – koktajl doskonały 

proporcje na ok. 0,5l

* 2 dojrzałe mango

* gęsty jogurt naturalny, np. grecki – 3 – 4 duże, czubate łyżki

* mleko, my polecamy mleko kokosowe – do 200 ml

* kardamon w ziarnach (opcjonalnie)

Mango obieramy i odkrawamy miąższ wokół pestki. Dodajemy, jogurt, mleko i 1 ziarenko kardamonu. Blendujemy.

Przy robieniu jakiejkolwiek wersji MANGO LASSI trzeba pamiętać, żeby zawsze wybierać bardzo dojrzałe mango. Tylko taki owoc ma słodki,  delikatny smak. Twarde, niedojrzałe mango pozbawione jest tych właściwości, a przygotowany z niego koktajl po prostu nie wyjdzie.

Dodając kardamon uważajmy, żeby dosypać go niewiele. Ma bardzo intensywny smak i zapach, który może zdominować cały koktajl. Dodany w odpowiedniej, umiarkowanej ilości delikatnie podkręca smak, nadając mu egzotycznej, wyrazistej nuty.

Jeśli już koniecznie chcemy dosładzać koktajl (naszym zdaniem przy bardzo dojrzałych owocach nie ma w ogóle takiej potrzeby) dodajmy pół banana lub łyżeczkę miodu akacjowego, lipowego lub wielokwiatowego.

Mango Lassi z założenia jest bardzo gęstym koktajlem. Rozcieńczamy go mlekiem lub wodą tylko po to, żeby dało się go swobodnie wypić przez słomkę.

Koniecznie dajcie znać jak smakowało!