Nie kupujcie w sklepie jeśli możecie zrobić sami! Dużo zdrowiej, bo bez cukru i równie pysznie, a nawet bardziej. Dzieciaki będą zachwycone. A i Wam będzie smakować! Domowy Kubuś uzupełni codzienną, niezbędną dawkę witaminy C i dobrego humoru! Bogaty w antyoksydanty, pomoże walczyć z wolnymi rodnikami. Zawarty w marchewce beta karoten poprawi koloryt skóry, a pektyny z jabłek wspomogą trawienie. Aaaa i jeszcze banan! Doda energii i wyreguluje ciśnienie krwi. Idealnie na doskonały początek weekendu! Czyli co? Sokowirówki w ruch!

smoothie star: marchewka

Zawiera beta – karoten, któremu zawdzięcza swój piękny, pomarańczowy kolor i szereg zdrowotnych właściwości. Beta – karoten jest silnym antyoksydantem hamującym działanie wolnych rodników, a przez to zapobiega nowotworom. Jego stosowanie zapewnia skórze ładny, delikatnie brązowy odcień bez potrzeby wystawiania się na działalność promieni słonecznych. Jako prekursor witaminy A chroni nasz wzrok, poprawia jego ostrość i zapobiega uszkodzeniom plamki żółtej. A gdy już dopadną nas problemy – wspomaga leczenie „kurzej ślepoty”. Marchewka, dzięki zawartości celulozy obniża poziom cholesterolu we krwi. Warto ją spożywać w profilaktyce miażdżycy. Ponadto marchew jest doskonałym środkiem przy leczeniu biegunek, zwłaszcza u dzieci. Sok z marchwi wywiera regulujący wpływ na wydzielanie soków trawiennych. Oczyszcza i odkwasza organizm. Sole potasowe i karoteny mają działanie odrobaczające. Jest niskokaloryczna, składa się głównie z wody  – ma jej aż 88%. Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny i tylko w takiej postaci mogą ją spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornoscią. Zawiera sporo potasu regulującego ciśnienie krwi i zapewniającego sprawną pracę naszych mięśni. Jest także źródłem wapnia i witaminy K, czyli połączenia idealnego dla wzmacniania naszych kości i zębów. Poza tym jest tania i dostępna przez cały rok.

domowy-kubuś-marchewka

DOMOWY KUBUŚ:

Potrzebny sprzęt: sokowirówka, wyciskarka do cytrusów

☆ 2 pomarańcze

☆ 2 jabłka

☆ 3 średnie marchewki

☆ 1 banan

☆ amarantus ekspandowany – jedna łyżeczka (opcjonalnie)

Sok z pomarańczy wyciskamy w wyciskarce. Jabłka wraz z obranymi marchewkami przepuszczamy przez sokowirówkę. Otrzymany sok blendujemy z bananem, sokiem z pomarańczy i obranym bananem.

Z podanej ilości uzyskamy ponad 2 szklanki soku.

Proporcje te można podwoić lub potroić. Gotowy sok zlewamy do butelki i trzymamy w lodówce maksymalnie 2 dni.

Pycha!