Pyszny koktajl truskawkowy… Gorący lipcowy weekend….Oj tak… truskawki! Świeże, soczyste, słodkie! Tęsknicie za latem? My też! Dlatego na otarcie zmrożonych, zimowych łez proponujemy prosty koktajl truskawkowy. Taki klasyczny, bazowy i taki z dodatkiem banana czy ananasa. W sezonie oczywiście robimy go ze świeżych owoców, a teraz? No a teraz sięgnijmy po te mrożone! I koniecznie wypróbujcie też nasz truskawkowy mus. Jako dodatek do naleśników zrobi furrorę!

l

KOKTAJL TRUSKAWKOWY PODSTAWOWY:

Potrzebny sprzęt: blender

Proporcje na jedną szklankę koktajlu.

  • 2 garście truskawek
  • kefir, maślanka lub jogurt naturalny – 2/3 szklanki
  • syrop z agawy lub miód (opcjonalnie, ale pamiętajcie, że mrożone truskawki bardzo często są kwaśne)


KOKTAJL TRUSKAWKOWO – BANANOWY:

Potrzebny sprzęt: blender

Proporcje na jedną szklankę koktajlu.

  • 2 garście truskawek
  • jogurt naturalny, kefir lub maślanka – 1/2 szklanki
  • banan
  • mleko kokosowe ok. 50 – 100 ml (opcjonalnie do smaku)
  • syrop z agawy lub miód

KOKTAJL TRUSKAWKOWO – ANANASOWY: 

Potrzebny sprzęt: blender

Proporcje na jedną szklankę koktajlu.

  • 2 garście truskawek
  • jogurt naturalny – 2/3 szklanki
  • ananas – 2 plastry
  • pół banana
Zimowy koktajl i mus/polewa truskawkowa.

 

We wszystkich wersjach koktajlu wszystkie składniki blendujemy. I już!

 

Mrożone truskawki często są lekko kwaśne. Zamiast dosładzać proponujemy banana. Wystarcza w zupełności. Jeśli nie lubicie banana, a truskawki są kwaśne, osłodzi je syrop z agawy lub miód o neutralnym smaku, np. akacjowy. Klasyczny koktajl truskawkowy według nas najlepiej smakuje na kefirze.

 

MUS TRUSKAWKOWO – BANANOWY

Koktajle są super, ale musy też. Naturalne, bez konserwantów, idealne do naleśników czy jako polewy. Sprawdzone i przetestowane wiele razy. Na dzieciach i gościach. Smakują zawsze i w 100%.

Proporcje na bardzo dobrze wyważony mus truskawkowo – bananowy

Potrzebny sprzęt: blender

  • pół banana
  • 4 duże truskawki
  • łyżeczka miodu
  • odrobina wody

Proporcje te można, a nawet trzeba proporcjonalnie zwiększać. Warto używać niezbyt dojrzałych bananów. Odrobina wody potrzebna jest do tego, żeby nasz mus ładnie się zblendował. Lepiej mniej i ewentualnie dolać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Z podanej ilości otrzymamy 1/4 szklanki musu.