Pyszny koktajl truskawkowy… Gorący lipcowy weekend….Oj tak… truskawki! Świeże, soczyste, słodkie! Tęsknicie za latem? My też! Dlatego na otarcie zmrożonych, zimowych łez proponujemy prosty koktajl truskawkowy. Taki klasyczny, bazowy i taki z dodatkiem banana czy ananasa. W sezonie oczywiście robimy go ze świeżych owoców, a teraz? No a teraz sięgnijmy po te mrożone! I koniecznie wypróbujcie też nasz truskawkowy mus. Jako dodatek do naleśników zrobi furrorę!
l
KOKTAJL TRUSKAWKOWY PODSTAWOWY:
Potrzebny sprzęt: blender
Proporcje na jedną szklankę koktajlu.
- 2 garście truskawek
- kefir, maślanka lub jogurt naturalny – 2/3 szklanki
- syrop z agawy lub miód (opcjonalnie, ale pamiętajcie, że mrożone truskawki bardzo często są kwaśne)
KOKTAJL TRUSKAWKOWO – BANANOWY:
Potrzebny sprzęt: blender
Proporcje na jedną szklankę koktajlu.
- 2 garście truskawek
- jogurt naturalny, kefir lub maślanka – 1/2 szklanki
- banan
- mleko kokosowe ok. 50 – 100 ml (opcjonalnie do smaku)
- syrop z agawy lub miód
KOKTAJL TRUSKAWKOWO – ANANASOWY:
Potrzebny sprzęt: blender
Proporcje na jedną szklankę koktajlu.
- 2 garście truskawek
- jogurt naturalny – 2/3 szklanki
- ananas – 2 plastry
- pół banana
We wszystkich wersjach koktajlu wszystkie składniki blendujemy. I już!
Mrożone truskawki często są lekko kwaśne. Zamiast dosładzać proponujemy banana. Wystarcza w zupełności. Jeśli nie lubicie banana, a truskawki są kwaśne, osłodzi je syrop z agawy lub miód o neutralnym smaku, np. akacjowy. Klasyczny koktajl truskawkowy według nas najlepiej smakuje na kefirze.
MUS TRUSKAWKOWO – BANANOWY
Koktajle są super, ale musy też. Naturalne, bez konserwantów, idealne do naleśników czy jako polewy. Sprawdzone i przetestowane wiele razy. Na dzieciach i gościach. Smakują zawsze i w 100%.
Proporcje na bardzo dobrze wyważony mus truskawkowo – bananowy
Potrzebny sprzęt: blender
- pół banana
- 4 duże truskawki
- łyżeczka miodu
- odrobina wody
Proporcje te można, a nawet trzeba proporcjonalnie zwiększać. Warto używać niezbyt dojrzałych bananów. Odrobina wody potrzebna jest do tego, żeby nasz mus ładnie się zblendował. Lepiej mniej i ewentualnie dolać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Z podanej ilości otrzymamy 1/4 szklanki musu.