Green Drin z cytryną, rukolą i spiruliną to wyjątkowo orzeźwiający Green Drin. W dodatku delikatnie pikantny za sprawą rukoli. Bazą tego smoothie jest Ostatni Podmuch Lata (zobacz przepis), a dopełnieniem zielone, zdrowe dodatki. Doskonały na detoks. Odkwasza i pomaga zachować równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Odżywczy, wzmacniający, przeciwwirusowy i wspomagający odporność.

Oczyszczamy organizm! Wiosna przed nami!

smoothie star: spirulina

Alga o niezwykłym, udowodnionym, prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zaliczana do ekskluzywnego grona superfoods. Nazywana zielonym mięsem, dzięki dużej zawartości wysoko przyswajalnego białka, którego w dodatku posiada zdecydowanie więcej od mięsa. Ten cudotwórcza glon bogaty jest również w łatwo przyswajalne żelazo. Zwiera potas, magnez i niezwykle rzadki kwas GLA, który odpowiada między innymi za obniżenie ciśnienia, wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie. Obecność zielonego pigmentu – chlorofilu i niebieskiego barwnika fikocyjaniny sprawia, że spirulina zyskuje właściwości antyoksydacyjne i antyalergiczne. Wspomaga pracę wątroby i korzystnie wpływa na jej regenerację. Dobra na detoks. Poza tym wzmacnia organizm, redukuje poziom cholesterolu we krwi oraz działa na poprawę samopoczucia, dzięki obecności biofotonów kumulujących energię słoneczną i uwalniających ją w organizmie. Ponadto spirulina polecana jest dla osób mających problemy z tarczycą, ponieważ normalizuje poziom jodu.

GREEN DRIN z cytryną rukolą i spiruliną

Potrzebny sprzęt: wyciskarka do cytrusów, blender

   ☆ pół dojrzałej cytryny

   ☆ pomarańcza

   ☆ mały banan

   ☆ niepełna garść rukoli

   ☆ spirulina – 1/3 małej łyżeczki

   ☆ młody jęczmień (sproszkowany) – niepełna mała łyżeczka

Sok z cytrusów wyciskamy w wyciskarce i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Z podanej ilości otrzymamy 1 szklankę napoju.