Oczyszczamy organizm! Wiosna przed nami!
smoothie star: spirulina
Alga o niezwykłym, udowodnionym, prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zaliczana do ekskluzywnego grona superfoods. Nazywana zielonym mięsem, dzięki dużej zawartości wysoko przyswajalnego białka, którego w dodatku posiada zdecydowanie więcej od mięsa. Ten cudotwórcza glon bogaty jest również w łatwo przyswajalne żelazo. Zwiera potas, magnez i niezwykle rzadki kwas GLA, który odpowiada między innymi za obniżenie ciśnienia, wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie. Obecność zielonego pigmentu – chlorofilu i niebieskiego barwnika fikocyjaniny sprawia, że spirulina zyskuje właściwości antyoksydacyjne i antyalergiczne. Wspomaga pracę wątroby i korzystnie wpływa na jej regenerację. Dobra na detoks. Poza tym wzmacnia organizm, redukuje poziom cholesterolu we krwi oraz działa na poprawę samopoczucia, dzięki obecności biofotonów kumulujących energię słoneczną i uwalniających ją w organizmie. Ponadto spirulina polecana jest dla osób mających problemy z tarczycą, ponieważ normalizuje poziom jodu.
GREEN DRIN z cytryną rukolą i spiruliną
Potrzebny sprzęt: wyciskarka do cytrusów, blender
☆ pół dojrzałej cytryny
☆ pomarańcza
☆ mały banan
☆ niepełna garść rukoli
☆ spirulina – 1/3 małej łyżeczki
☆ młody jęczmień (sproszkowany) – niepełna mała łyżeczka
Sok z cytrusów wyciskamy w wyciskarce i blendujemy z pozostałymi składnikami.
Z podanej ilości otrzymamy 1 szklankę napoju.