Dziś będzie na szybko i bardzo prosto. Jabłkowe smoothie to wiosenna porcja antyoksydantów – witaminy C, witaminy K i sulforafanu zwartego w jarmużu.

A po co nam przeciwutleniacze (antyoksydanty)?

Po pierwsze, żeby poczuć się znowu młodo, a jak młodo to i radośnie! Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami przez co opóźniają procesy starzenia, czyli stanowią niezastąpiony eliksir młodości. A jakby tego było mało to, po drugie, przyczyniają się do zahamowania rozwoju procesów nowotworowych i chronią nasze komórki przed szkodliwymi mutacjami.

Nasze smoothie to również porządna porcja błonnika, zawartego w ananasie, jarmużu i jabłku, który pomaga oczyszczać organizm. Błonnik wiąże metale ciężkie i substancje szkodliwe, przez co zamiast trafić do komórek są na bieżąco usuwane z naszego organizmu. Na wiosenny detox jak znalazł! Jest jeszcze jeden mały dodatek do naszego napoju i to on dziś jest naszą gwiazdą.

smoothie star: młody jęczmień

Nieocenione źródło witaminy C i beta – karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika – chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza, przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo – zasadową.  Młode źdźbła zboża bogate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a zwłaszcza w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor,cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.

 d

JABŁKOWE SMOOTHIE Z ANANASEM I JARMUŻEM

Potrzebny sprzęt: blender

☆ 1 jabłko

☆ garść jarmużu

☆ 3 – 4 plastry świeżego ananasa

☆ woda do 50 ml

☆ młody, sproszkowany jęczmień – 1 łyżeczka

Jabłko kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Z podanej ilości otrzymamy 2 szklanki napoju. Jeśli będzie dla Was za gęsty, można dodać więcej wody. Tylko pamiętajcie, że woda rozcieńcza smak!