Idzie wiosna! Czujecie to, prawda? Ja też. I dlatego mam dla Was przepis na wyjątkowo lekkie i orzeźwiające wiosenne smoothie z selerem naciowym, wspomagające pracę układu immunologicznego i uzupełniające zimowe niedobory chęci do życia! Podobno hollywoodzkie celebrities nie zaczynają dnia bez soku z jabłek i selera! Cóż, nie ma w tym nic dziwnego. To połączenie doskonałe – oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, a w dodatku wspomaga odporność!

smoothie star: seler naciowy

Pięknie pachnie, prawda? Tak świeżo, wiosennie i orzeźwiająco! To za sprawą olejku eterycznego, który posiada właściwości uspokajające, wyciszające. Seler naciowy jest niskokaloryczny. Posiada też niski indeks glikemiczny czyli jest doskonałą przekąską dla cukrzyków i osób borykających się z insulinoopornością. Zawiera całą paletę witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym, dlatego jest idealny w profilaktyce antybiotykowej – pomoże uzupelnić niedobory pożytecznych bakterii w jelitach wywołane ich stosowaniem. Ponadto seler naciowy to skarbnica fosforu – składnika budulcowego naszych zębów i kości oraz potasu – pierwiastka obniżającego ciśnienie krwi i odpowiadającego za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Witaminy C i E, czyli witaminy wykazujących działanie antyoksydacyjne, chronią nasz organizm przez zgubnym wpływem wolnych rodników, zapewniając młodą i gładką skórę i trzymając nowotwory z daleka! Kwas askorbinowy wzmacnia naczynia krwionośne i bierze udział w syntezie kolagenu. Rozjaśnia cerę, likwiduje przebarwienia. Stanowi naturalną kurację przeciwzmarszczkową. Seler naciowy wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Zawarty w nim błonnik pomaga wydalać metale ciężkie, reguluje prace jelit i usprawnia metabolizm.

j

WIOSENNE SMOOTHIE Z SELEREM NACIOWYM:

Potrzebny sprzęt: sokowirówka, blender

☆ 2 średnie jabłka
☆ garść selera naciowego – drobno pokrojonego
☆ 1 banan
☆ 2 średnie gruszki
☆ zielony, sproszkowany jęczmień – 1 łyżeczka
☆ nasiona chia – 1 łyżeczka

Jabłka i gruszki przepuszczamy przez sokowirówkę i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Z podanych składników otrzymacie 2 szklanki soku.