Na pierwsze oznaki jesieni rozgrzewające wspomnienie lata, czyli krem z marchewki, batatów i pomarańczy. Oczywiście na pysznym, domowym rosole, żeby rozgrzewającej mocy nie zabrakło.

Nie dajcie się pochmurnej chandrze!

 

krem z marchewki

l

Krem z marchewki, batata i pomarańczy

☆ 1,5l – 2l rosołu

☆ 5 – 6 średnich marchewek

☆ warzywa z rosołu: pół selera, 1 pietruszka

☆ 1 pomarańcza

☆ jeden średni batat lub pół dużego (około 300g )

☆ 2 ząbki czosnku

☆ śmietana kremówka 30%

☆ sól

☆ pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i batata obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kroimy na plastry wraz z warzywami z  i dodajemy do rosołu. Wyciskamy sok z pomarańczy. Dolewamy do zupy*.  Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy (około 10 minut). Blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne maki do zupy można dodać świeżego imbiru i/lub kurkumy.

 

Podajemy z tym co lubimy. Może to być makaron do rosołu, ryż, pęczak czy grzanki. Warto posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Na wierzch sprawdzą się również kawałeczki koziego sera.

*Pomarańcza ma dość wyrazisty smak. Można na początku dodać soku tylko z połówki i wedle własnych preferencji zrezygnować z pozostałej ilości lub ją dodać.