Zimą, gdy nie ma już dużego wyboru krajowych warzyw, sięgam często po bataty. Te słodkie ziemniaki są u nas w kraju mocno niedoceniane. A krem z batata w każdej formie to kulinarny hit!

Warto włączyć bataty do swojej diety z kilku ważnych powodów:

👉 są delikatne i lekko słodkawe w smaku, dzięki czemu stanowią doskonałą bazę dla zup kremów, zwłaszcza dla najmłodszych.

👉 zawierają karotenoidy, czyli bardzo silne przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami uszkadzającymi nasze komórki. To bogactwo beta – karotenu korzystnie wpływającego na stan naszej skóry oraz luteiny działającej leczniczo na wzrok

👉 są doskonałe dla osób borykających się z insulinoopornością i cukrzycą. Mają dość niski indeks glikemiczny (54) w porównaniu do klasycznych ziemniaków. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę trzustki i pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.

👉 w porównaniu do zwykłych ziemniaków mają o 50% wyższą zawartość składników odżywczych. „Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat wrankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”.*

👉 to skarbnica potasu, wspomagającego pracę układu krwionośnego oraz nerwowego, kwasu foliowego uczestniczącego w syntezie naszego DNA oraz źródło witaminy C wspomagającej między innymi odporność

👉 zawierają również: chlor, fosfor, siarkę, magnez, sód i wapń, czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka

Dlatego właśnie często goszczą na naszym stole, najczęściej w postaci zupy kremu w różnej konfiguracji warzyw towarzyszących. Tym razem proponuję połączenie z cebulą, czarnuszką i zielem czystka, czyli kombinację, która dodatkowo wspiera pracę naszego układu odpornościowego i pomaga walczyć z zimowymi przeziębieniami.

CZYSTEK

znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwirusowych, antygrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Skutecznie leczy infekcje, grzybice skóry czy nawet alergie (posiada właściwości antyhistaminowe).

CZARNUSZKA

stanowi doskonałe uzupełnienie jego prozdrowotnych właściwości. Oprócz tego, że bardzo skutecznie wspomaga nasz układ immunologiczny, powodując wzrost ilości limfocytów we krwi oraz wykazując działanie antywirusowe i antybakteryjne, to dodatkowo również zwalcza pasożyty. Skutecznie także niszczy komórki nowotworowe dzięki zdolności wywołania apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych.* Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jej spożywanie jest zdecydowanie wskazane przy insulinooporności i cukrzycy, reguluje ona bowiem poziom cukru we krwi.
j

KREM Z BATATA, CEBULI, CZARNUSZKI I CZYSTKA

☆ 1,5l domowego rosołu lub wywaru warzywnego

☆ 1 duża cebula (bardzo duża) lub 2 mniejsze

☆ warzywa z rosołu: pół selera, 1 pietruszka (jeśli mamy)

☆ jeden średni batat lub pół dużego (około 300g)

☆ 1 duża marchewka

☆ musztarda – 1 łyżeczka

☆ śmietana kremówka 30% – do smaku (opcjonalnie)

☆ ziele czystka – 1,5 dużej łyżki

☆ czarnuszka – całe ziarenka – 1 duża łyżka

☆ sól himalajska (może być zwykła)

☆ masło klarowane

☆ łyżka miodu

 PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym dobrej jakości. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i batata. Podsmażamy około 3 minut. Dodajemy ziele czystka i czarnuszkę. Zalewamy rosołem i dodajemy warzywa z rosołu. Gotujemy aż marchewka zmięknie (batat zmięknie dużo szybciej). Doprawiamy do smaku musztardą, miodem, solą i jeśli lubicie bardzo kremowe zupy, śmietaną 30% (3 łyżki w zupełności wystarczą). Całość blendujemy.

Źródła:

*źródło: naukadlazdrowia.pl; „Jedzmy bataty”, dr Barbara Krochmal-Marczak, Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie
*źródło: akademiawitalności.pl; 20 powodów dla których pokochasz czarnuszkę