Smoothie z serii zielonych. W smaku słodko – kwaśne, fajne, delikatne. Słodkie dzięki mango i bananowi. Przełamane grejpfrutem. Bardzo zdrowe. Zawiera sporą dawkę żelaza oraz witaminy C wspomagającej jego wchłanianie, stymulującej odporność i zwalczającej stres oksydacyjny. Energetyczne i odżywcze.

Polecamy, to doskonały Green Drin dla dzieci.

A dzieci przecież lubią słodkie, ale nie lubią szpinaku, więc to idealna forma, żeby całkowicie bezboleśnie go im przemycić! Szpinak szpinakiem, ale prawdziwą gwiazdą dzisiejszego smoothie jest: grejpfrut!

 

SMOOTHIE STAR: grejpfrut

Ilość właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie pozwoliła zakwalifikować grejpfruta jako najzdrowszy owoc spośród cytrusów. Ale dlaczego jest taki gorzki? To za sprawą naringiny – silnego przeciwutleniacza, który wraz z innymi antyoksydantami: polifenolami, karotenoidami (luteina, beta – karoten) czy najbardziej powszechną witaminą C, chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, zapobiegają powstawaniu nowotworów i pozwalają dłużej cieszyć się młodością, a także piękną, jędrną skórą bez zmarszczek. To również dzięki nim grejpfruty wykazują  działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Zwalczają stan zapalny organizmu i wzmacniają odporność. Są doskonałe w profilaktyce nie tylko przeziębienia czy osłabienia ale również chronią nas przed miażdżycą.

A dlaczego są takie kwaśne? Ten charakterystyczny dla nich smak to sprawka kwasów owocowych, a głównie kwasu cytrynowego, który nadaje grejpfrutom właściwości antyseptyczne i reguluje wydzielanie soków trawiennych. Podobnie jak banany cytrusy te zawierają sporo potasu odpowiedzialnego nie tylko za prawidłowe ciśnienie krwi czy wsparcie układu krwionośnego, ale również za wydalanie i zatrzymywanie wody w organizmie. Ponadto grejpfruty są źródłem pektyn – błonnika, który wspomaga trawienie, wydalanie szkodliwych substancji i przyspiesza przemianę materii. Pektyny występują w postaci białych błonek znajdujących się pomiędzy miąższem owocu i na wewnętrznej warstwie skórki. Grejpfruty są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości wyżej wspomnianych pektyn obniżają poziom glukozy we krwi.

GREEN DRIN z mango i szpinakiem

Potrzebny sprzęt: wyciskarka do cytrusów, blender

☆ pół małego mango

☆ 2-3 pomarańcze

☆ pół grejpfruta lub 1 mały (uważamy, żeby nie było za kwaśne. Grejpfrut ma tylko delikatnie przełamać słodki smak)

☆ pół małego banana

☆ garść świeżego szpinaku

☆ nasiona chia – 1 łyżeczka

☆ jagody Goi – niecała garść

 

Sok z cytrusów wyciskamy w wyciskarce. Szpinak myjemy i odcinamy ogonki. Mango obieramy i odpestkowujemy. Blendujemy z pozostałymi składnikami.Z podanej ilości otrzymacie 2 szklanki napoju.

 

Źródło (właściwości grejpfruta): http://dietetycy.org.pl/skladniki-zawarte-w-grejpfrutach-oraz-ich-wlasciwosci-prozdrowotne/