Pyszne, zielone smoothie. Bardzo ciekawy, oryginalny smak i wyjątkowo bardzo dużo składników, a dzięki temu i właściwości sporo: przeciwwirusowe, wzmacniające, poprawiające odporność i przede wszystkim energetyzujące. Usprawnia pracę mózgu, poprawia zdolność koncentracji.
Witaminowo – energetyczna bomba.
Doskonałe na drugie śniadanie lub po prostu na udany poranek. Zawiera banana, winogrona, nasiona chia i płatki migdałów, których spożywanie daje nam sporego energetycznego kopa. Idealna alternatywa dla kawy. Naturalnie pobudza do działania – bez kofeiny!
smoothie star I: rukola
Skąd w rukoli ten ostry posmak? Tą cechę zawdzięcza aminokwasom siarkowym, których potęgą są przede wszystkim właściwości przeciwwirusowe, antyseptyczne i oczyszczające organizm. A ta wyczuwalna, orzechowa nuta? To natomiast sprawka kwasu alfa-linolenowemu (ALA), czyli kwasowi należącemu do grupy kwasów Omega 3, wspomagających pracę naszego mózgu, poprawiających koncentrację i wspierających procesy pamięciowe. Poza tym rukola zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, którego jest dobrym, naturalnym źródłem dla kobiet w ciąży. Jest bogata w żelazo i naturalny antyoksydant witaminę C, wspomagającą jego wchłanianie. Może być stosowana w profilaktyce anemii. Lekkostrawna, niskokaloryczna, wspomaga odchudzanie również dzięki zawartości błonnika, regulującego pracę układu trawiennego i zapewniającego uczucie sytości. Rukola jest też wartościowym źródłem witaminy K i wapnia, które wędrują do naszego szkieletu, chroniąc układ kostny przed złamaniami.
GREEN DRIN z winogronami i rukolą:
Potrzebny sprzęt: wyciskarka do cytrusów, blender
☆1 pomarańcza
☆1 owoc granatu
☆1 banan
☆ rukola – niecała garść
☆ winogrona bezpestkowe – do dwóch garści
☆ nasiona chia – łyżeczka
☆ płatki migdałów (opcjonalnie) – łyżeczka
Sok z pomarańczy i granata wyciskamy w wyciskarce. Blendujemy z pozostałymi składnikami.
Z podanej ilości otrzymamy jedną szklankę smoothie.