Napary są fajne. Rozgrzewają i leczą. Weźmy za przykład taki, ostatnio bardzo popularny, z imbirem, cytryną, kurkumą i miodem. Skład super. Ma tylko jeden minus: jego smak jest delikatnie mówiąc… TRUDNY.

Nie lubicie imbiru i kurkumy, a chcielibyście w pełni skorzystać z ich właściwości?

Koniecznie spróbujcie naszej słodkiej propozycji. Dominujące, rozgrzewające przyprawy subtelnie wkomponowaliśmy w sok z pomarańczy i marchwi, wydobywając z nich jednocześnie to, co najcenniejsze – wartości odżywcze. Całość posłodziliśmy energetycznym bananem. Efekt? Doskonały! Skusicie się?

WARTO!

 

smoothie star I: imbir

Pachnie cudownie i właściwości też ma iście cudotwórcze! Leczy. Najskuteczniej choroby górnych dróg oddechowych. Kaszlesz? Oskrzela niedomagają? Gardło boli? Imbir pomoże! Wymiotujesz, masz ciążowe mdłości? Żołądek boli, biegunka? Imbir pomoże! Ważna jest dla Ciebie profilaktyka antyrakowa? Głowa boli? Zimno? Zgadnijcie co? Imbir pomoże! Nic dziwnego. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, antyseptyczne, rozgrzewające. Coś jeszcze? Tak! Łagodzi objawy przeziębienia, grypy, zmniejsza uczucie bólu. Czyli to oznacza, że… że jest SUPER! A dokładniej to superfoods z niego doskonałe!

smoothie star II: kurkuma

Kolor? Złoty! Chyba z resztą nie bez powodu. To skarb dla każdego, kto dba o zdrowie. Bogata w polifenole, w tym najcenniejszy – kurkuminę, działa antyoksydacyjnie. A to oznacza, że skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i zapobiega powstawaniu nowotworów. Badania pokazały, że jest wyjątkowo pomocna w walce z rakiem, Alzheimerem, cukrzycą czy miażdżycą! Jest przeciwzapalna i działa antybakteryjnie. Łagodzi problemy skórne, oczyszcza, przyspiesza gojenie ran.  Działa rozgrzewająco.

Przygotowaliśmy 2 wersje: z użyciem i bez użycia sokowirówki!

POMARAŃCZOWO – IMBIROWE SMOOTHIE Z KURKUMĄ I MARCHEWKĄ

Potrzebny sprzęt: sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, blender

Wersja z użyciem sokowirówki:

☆ 4 pomarańcze

☆ 5 średnich marchewek

☆ 1 mały banan

☆ kurkuma – pół łyżeczki

☆ świeży imbir – 1 lub 2 cienkie plasterki

Sok z pomarańczy wyciskamy w wyciskarce. Marchewki obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Oba soki mieszamy i blendujemy z bananem, kurkumą i świeżym imbirem.

Z podanej ilości otrzymamy 3 szklanki napoju.

 

POMARAŃCZOWO – IMBIROWE SMOOTHIE Z KURKUMĄ I MARCHEWKĄ

Potrzebny sprzęt: wyciskarka do cytrusów, blender

Wersja bez użycia sokowirówki:

☆ 5 pomarańczy

☆ 1 średnia marchewka starta na tarce

☆ pół banana

☆ kurkuma – pół łyżeczki ☆świeży imbir – 1 lub dwa cienkie plasterki

Sok z pomarańczy wyciskamy w wyciskarce. Blendujemy z  pozostałymi składnikami.  Ta wersja smoothie wyjdzie gęściejsza.

Z podanych ilości otrzymamy 2 szklanki napoju.

 

Proste i smaczne! Warto włączać egzotyczne przyprawy do diety, nawet w niewielkich ilościach. Na przykład taka kurkuma – świetnie pasuje do ryżu czy kaszy! Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującej się wody. Piękny kolor gwarantowany!

 A Wy do czego używacie kurkumy i imbiru?

 

   Źródła (właściwości imbiru i kurkumy):

  1. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/artykuly/kurkuma-cos-wiecej-niz-tylko-kolejna-przyprawa,2356
  2. Food Forum, czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu, nr 6 (16)/2016
  3. http://www.akademiadietetyki.pl/imbir-przyprawa-korzenna-o-wielu-wlasciwosciach